Kjærlighet og svik på bergan

Årets hovedrolleinnehavere:

Rollene

HISTORIEN

Donna Bacalao har en kvinnelig, fyrrig hovedperson skapt av dramatikeren Stig Nilsson for å gi liv til selve grunnvollen i Kristiansunds historiske klippfiskeventyr: Klippfiskkjerringa. Dette arbeiderklassens ikon er den egentlige årsaken til at Kristiansund mot slutten av 1800-tallet ble Norges største klippfiskeksportør. For hva var vel byens klippfiskbaroner uten disse kjerringene på bergene, som gjorde alt grovarbeidet med å foredle torsken og gjøre den til lekker og etterspurt klippfisk – hovedingrediensen i den berømte matretten bacalao – som gjennom kulturutveksling med latinere fra flere land er blitt nasjonalrett også i Kristiansund.

Til musikk av Frode Alnæs forteller Stig Nilsson historien om Donna Bacalaos hverdag. Om slitet på klippfiskbergene. Om kampen for å overleve. Om sorgen over dem som havet tok. Men også om romantikken og gledene i hverdagen. Hun kalles Donna på folkemunne fordi hun er arbeidsleder på bergene, men også fordi den brunøyde skjønnheten fra Kristiansund antakelig er et produkt av et romantisk eventyr mellom en kristiansundskvinne og en sjarmør fra ett av de mange land klippfisken ble eksportert til: Italia, Spania, Portugal, Brasil, Argentina, Cuba…

Flere historier fortelles parallelt: For det første historien om Donna Bacalaos slit for å brødfø seg selv og sin datter, om vanskelighetene hun kommer opp i ved å hengi seg til både den ene og den andre, fordi hun lengter etter trygghet og omsorg, og fordi hun leter etter erstatning for den kjærlighet hun mistet da havet tok den hun elsket høyest av alle.

For det andre historien om klippfiskbaronene i Kristiansund, inklusive selveste Kristiansundskongen, menn som var gründere i sin tid, og som bygde seg opp store formuer gjennom klippfiskeksport. Konkurransen dem i mellom om å bli størst i byen, fører til renkespill og dramatikk, og til vinnere og tapere på næringslivets galei.

For det tredje selve historien om klippfiskeksportøren Kristiansund. Gjennom smarte investeringer, på tross av utenlandsk straffetoll på fisk, på grunn av forretningsteft og oppfinnelsen av nye måter å emballere fisk på, seiler klippfiskbaronene i Kristiansund forbi både Bergen og Trondheim på eksportkartet.

Men aller mest er Donna Bacalo en ramsalt fortelling om ambisjoner og konkurranse, seiere og nederlag, om lojalitet og svik, om hverdag og fest og om lengsel etter landet på den andre siden av blånen. En fortelling om tro, håp og kjærlighet.

Med andre ord: Et folkelig musikkdrama, og en fortelling om deg og meg.

Stig Nilsson


DE SOM STÅR BAK

Tekst: Stig Nilsson

Musikk:  Frode Alnæs

Musikkarr: Lars Erik Gudim

Regi: Ronald Rørvik

Dirigent: Kjell Seim

Scenograf: Sunniva Bodvin

Kostymer: Anne Spets

Masker: Maren Togstad

Lysdesign: Hans-Åke Sjøquist

Lyddesign: Pur Audio-Torkild Madsen

Koreografi: Catherine S Ingebrigtsen & Marit G.Dullaert

Kormester: Elin Persson

image description